niedziela, 18 grudnia 2016

Ada w kuchni/ Smakołyki na Boże Narodzenie.

Święta to nie tylko czas Adwentu, choinka, lampki, wieńce, prezenty. To również uroczysta kolacja z bliskimi. Bo nic tak nie zbliża i łagodzi ludzi, jak wspólny posiłek przy jednym stole, nieprawdaż. A że w słodyczach odnajduję się najlepiej; jedząc je jak i przygotowując, chcę podzielić się z Tobą kilkoma moimi sprawdzonymi przepisami na pyszne wypieki. A takie ciasteczka opakowane w ładny pojemnik i obwiązany wstążką mogą być alternatywną wersją drobnego upominku.


     1. Pierniczki korzenne

Składniki:
* 600 g mąki pszennej + do posypania;
* 200 g miodu;
* 200 g cukru pudru;
* 120 g masła;
* 1 jajo;
* 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej;
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie:
Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj sodę oraz przyprawy. Na środku "kopca" zrób wgłębienie, wbij jajo i wlej miód (polecam wrzosowy lub spadziowy liściasty). Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieć na gładką, jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny w lodówce, aby "odpoczęło". Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, od kuli odrywaj kuleczki ciasta, rozwałkuj je na cienkie (ok. 2-4 mm) placki, w razie potrzeby podsypuj lekko mąką (wtedy ciasto nie powinno przyklejać się do stolnicy). Wycinaj świąteczne wzory lub stempluj świątecznymi napisami. Blachę wyłóż folią do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Piekarnik nagrzej do 180 st.C, a następnie włóż do  niego blachę na ok. 5-7 min (jeśli chcesz, aby ciasteczka były bardziej suche, piecz je 10-15 min). Po pieczeniu wystudź ciasteczka na kratce. Według uznania możesz przyozdobić ciasteczka lukrem. 

Lukier:

Cukier puder przesiej przez sitko do miski. Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki mieszaj lukier do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Sprawdź, czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest za gęsty, dodaj odrobinę wody/soku, jeśli za rzadki - cukru pudru. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków. 

Jeśli chcesz, by Twój lukier miał kolor, dodaj kilka kropli barwnika spożywczego. Świetną alternatywą lukru są tzw. pisaki do dekoracji ciast, które obecnie kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i supermarkecie.



2. Ciasteczka kokosowe.
   
Składniki:
* 3/4 szklanki mąki (ok. 187 g);
* 50 g masła;
* 100 g wiórków kokosowych;
* 1 jajo;
* łyżeczka proszku do pieczenia lub sody;
* szczypta soli.

Wykonanie:

W naczyniu zmiksuj cukier z masłem, dodaj jajo. W następnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia/sodą i solą. Wsyp mieszankę do pierwszego naczynia. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a następnie wrzuć wiórki i energicznie mieszaj. Kiedy wiórki się lekko zarumienią, dodaj połowę do reszty składników i wszystko wymieszaj. Ciasto uformuj w kształt kuleczek. Uformowane kulki delikatnie spłaszcz i obtocz je w reszcie kokosa. Piecz przez 10-15 min w piekarniku ustawionym na 160 st.C. Gorące ciasteczka ostudź tak samo jak pierniczki.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę mlecznej lub deserowej czekolady. Dekoruj według uznania. Ja nabrałam polewy w wyparzoną strzykawkę apteczną i narysowałam wzór. 


3. Ciasteczka migdałowe.


Składniki:

* 350 g zmielonych migdałów;
* 60 g masła;
* 1 łyżka miodu;
* 80 ml syropu klonowego;
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody;
* 1/4 łyżeczki zapachu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego;
* paczka całych migdałów;
* szczypta soli.

Wykonanie:

Rozpuść masło, wlej do miski z migdałami, dodaj sól,proszek do pieczenia/sodę i zapach waniliowy lub cukier waniliowy, miód i syrop klonowy. Połącz wszystko w jednolitą masę. Włóż do lodówki na 20 min. Po wyjęciu ciasta nabieraj małe porcje łyżką do lodów i formuj niewielkie kilki (śr. 4-5 cm). W każdą kulkę wciśnij po jednym całym migdale. Piecz ciasteczka na 175 st.C przez 10 min, aż się lekko zarumienią. Ostudź podobnie jak pierniczki. Jeśli chcesz, możesz ozdobić czekoladą lub lukrem.


4. Maślane rogaliki z czekoladą.

Składniki:

*4-5 szklanek mąki;
* 1 szklanka mleka;
* 100 g masła + 3 łyżki do smarowania;
* 60 g świeżych drożdży;
* 3 jaja;
* 1/2 szklanki cukru;
* szczypta soli.

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem cukru. Tak powstały rozczyn połącz z mlekiem, masłem, mąką, jajem i solą, i wyrób ciasto. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 45-50 min. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 jednakowe części i rozwałkuj na kształt kół o grubości ok 3-4 mm. Każde z kół podziel na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich połóż kostkę, dwie czekolady i zawiń rogalik. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piecz je 8-10 min w 200 st.C. Po wyjęciu, jeszcze gorące, posmaruj roztopionym masłem. Możesz je również posypać sezamem lub makiem, ale bardzie polecam tę maślaną wersję.


5. Ciasto marchewkowe.


Składniki:

* 3-4 starte marchewki;
*1.5 szklanki mąki;
* 4 jaja;
* 1 szklanka oleju;
* 1 szklanka cukru;
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
* 1 płaska łyżeczka sody;
* 1 łyżeczka przypraw piernikowych;
* 1 łyżka cukru waniliowego;
* szczypta soli;
* 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzech włoskie pokrój lub połam na małe kawałki. Piekarnik nastaw na 180 st.C. Jaja ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewaj oleju. Ciągle mieszając, dodawaj mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Dodaj cynamon lub przyprawę piernikową. Na końcu dodaj orzechy i odciśniętą z nadmiaru wody marchew i wszystko jeszcze raz wymieszaj. Formę (najlepiej tortową) natłuszcz lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz je ok.45-55 min. W międzyczasie sprawdzaj, czy nie jest surowe drewnianym patyczkiem. Ostudzone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem lub posmarowane polewą.

Polewa:

2 łyżki masła ucieraj za pomocą miksera lub ręcznie. Dodaj 100 g serka słonego naturalnego (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette). Następnie posłódź 3-4 łyżkami miodu, ewentualnie cukrem pudrem. Masą smaruj wierzch oraz boli ciasta i schłódź je w lodówce. Polewę możesz udekorować orzechami lub żurawiną.



Mam nadzieję, że czas przygotowań do tych magicznych dni upływa Ci w radości i spokoju. 

Do następnego razu. Buziaki. Bye.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kącik Czarownicy: Magia Świec

Magiczne działanie świec. Jaki kolor odpowiada jakiej intencji? Menu Produkty Wróć Kamienie naturalne i szlachetne Wróć Kamienie szlifowane ...